Auttoisten-Neroskulman logo
Kevättä pukkaa
SuomeksiEnglish
 
Facebook
 

Maatalon Historiaa

Maatalo_1912

Kylään perustettu raittiusseura alkoi helmikuussa 1912 keskustelemaan omasta ”pirtistä” ja tulivat tulokseen, että seuratalo on välttämätön. Viisihenkinen rakennuskomitea valittiin maaliskuussa. Suutarilta ostettiin 50 hirttä ja muutkin hirsiä luvanneet toivat niitä paikalle. Lainaa otettiin Padasjoen Säästöpankista ja takaajina oli 2 isäntää. Iltamien, arpajaisten, talkoiden ja varojen keräyslistojen jälkeen, piti vielä ottaa lainaa 3 500 mk.

Seuratalon piirustukset laati Juho Leikas, joka oli suunnitellut ja rakentanut Auttoisten ensimmäisen koulurakennuksenkin. Talo valmistui syksyllä 1912. Tupaantulijaisiltamat olivat 10 pv marraskuuta. Talon vihkimisjuhla oli 13.7.1913.

Urheiluseura olisi ostanut talon v 1915, mutta kauppa ei onnistunut. Punaisten vallattua Auttoisten kylän, esikunta antoi talon Auttoisten Työväenyhdistyksen haltuun, mutta myöhemmin talo palautui omistajilleen.

Tammikuun 12. päivänä 1919 oli maatalousseuran (myöhemmin nimi muutettiin maamiesseuraksi) perustava kokous, jossa takaajavastuun kautta seuratalon omistajiksi joutuneet isännät tarjosivat taloa maatalousseuran ostettavaksi. Tammikuun 19. päivänä 1919 kokouksessaan maatalousseura päätti ostaa seuratalon 4000 markalla.

Vuonna 1925 pidettiin nimikilpailu ja talon nimeksi tuli ”Maatalo”. Vuonna 1961 perustivat maamiesseura ja Yrityksen Auttoisten piiri Maataloyhtymän. Sen tarkoituksena oli toteuttaa suunnitellut korjaukset ja hoitaa juoksevat asiat.

Vuonna 1978 perustettiin Auttoisille kylätoimikunta. Samana vuonna Maataloyhtymä luovutti Maatalon käyttöoikeuden  kylätoimikunnalle 20 vuodeksi 1.5.1978 alkaen.

Kylätoimikunta on kunnostellut taloa vuosien saatossa. Esim. 1980 luvulla ikkunat uusittiin. Vuonna 1997 kylätoiminnasta tuli EU:n myötä rekisteröidyn yhdistyksen toimintaa. Talon vuokrasopimusta jatkettiin ja yhdistys Leader-rahoituksen, oman rahan ja talkoon voimalla kunnosti taloa.  Vuonna 1999 kunnostettiin keittiö valoisammaksi, laitettiin lattialämmityksellä varustetut sisävessat, eteisen ja ravintolan lattiat uusittiin ja villoitettiin. Alkuun saatiin vettä naapurin kaivosta. Vettä omaan kaivoon löytyi talvella 2004.     

Tietolähde: Pentti Vuorinen: Auttoinen kylämme ja Auttoinen elää