Heinolan kirkonkylä
 
   
  Viihtyisä paikka olla ja asua!
Vuoden 2005 kylä Suomessa
 
 

 

Sulkavankoski

Historiaa

Heinolan kirkonkylän on täytynyt olla huomionarvoinen paikka, koska kuningas Kustaa III määräsi 1775 Kymenkartanon läänin pääkaupungin perustettavaksi Heinolan kirkonkylään. Kartalla katsoen se oli uuden residenssin pääpaikaksi keskeisin ja liikenteellisesti sopivin paikka. Vasta myöhemmin – lähinnä maanlunastuksen helppouden vuoksi – residenssin pääpaikka perustettiin Jyrängön kylään virran pohjoisrannalle.

Kirkonkylänseudut on asutettu – tai ainakin siellä ihmiset ovat liikkuneet jo tuhansia vuosia sitten. Viikinäisten reenjalas on löytynyt suhteellisen läheltä. Muinaisina aikoina järvet muodostivat pääasialliset kulkutiet. Sulkavankosken seudun on täytynyt olla tärkeä paikka, sillä siellähän vesireitit yhtyvät.
Sekä Sulkavankosken ylä- että alapuolisien vesien – Ala-Räävelin ja Konniveden - rannoilta on löytynyt muinaisia kalliomaalauksia. Sulkavankosken rannalla nykyisen seurakunnan kesäkodin alueella on kuppikivi, joka lienee rautakautinen uhrikivi. Sulkavankosken partaalla olevasta pellosta on löytynyt peltopoiminnassa mm. pronssikautinen nuolenkärjen katkelma. Seurakunnan omistamalta alueelta on löytynyt myös kvartsi-iskoksia, joita syntyi kivikautisia kvartsityökaluja tehtäessä. Kirkonkylään kuuluu myös Ruotsalaisen Huhtisaaresta löytynyt pronssikautinen lapinraunio.

Heinola pitäjän kirkko, rakennettu vuonna 1755

 
 
The Finnish Village of the Year 2005