5. ja viimeinen laajakaistatapaaminen kunnan kirjastossa:


PadNet Verkko-osuuskunta perustettu - taskulampun valossa !


Mainion kirjastomme tiloissa pidettiin 27.12.2011 suorastaan historiallinen tilaisuus, jossa 16 aktiivisinta laajakaistaratkaisuista kiinnostunutta muodostivat PadNet Verkko-osuuskunnan. Koska yksikään operaattori ei ollut tarjonnut Päijät-Hämeen liitolle ratkaisu nopealle 100 Mbit/s valokuitu- tai kaapeliverkolle valtioneuvoston valtakunnallisen laajakaistahankkeen mukaisesti, katsoivat kyläläiset lähes parin vuoden toimettomuuden jälkeen parhaaksi ryhtyä hoitamaan itse omia asioitaan. Laajakaistahankkeessahan on tavoitteena saada lähes kaikki (yli 99 prosenttia väestöstä) vakinaiset asunnot sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden vakinaiset toimipaikat ovat enintään kahden kilometrin etäisyydellä nopeudella 100 Mbit/s toimivan yhteyden mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta vuoden 2015 loppuun mennessä. Muissa kunnissa on jo tehty asian eteenpäin viemiseksi ratkaisuja, monissa samankaltaisia verkko-osuuskuntia perustamalla, mutta yleensä nämäkin ovat olleet kuntavetoisia.

Valtiovalta on järjestänyt rahoituksen tähän valtakunnalliseen projektiin siten, että kunnan omaksi osuudeksi jää 22 % (Padasjoen tapauksessa) ja loppuosa muodostuu kahdesta osasta, toisen kustantaa verkon rakentava teleyritys toisen osan ollessa julkista rahoitusta. Padasjoen kuntapäättäjät ovat tämän omaosuuden pitäneet varauksessa kohta kolmatta vuotta, mutta rakentajaa ei ole ilmaantunut. Päijät-Hämeen liitto on pitänyt tänä aikana runsaasti tiedotustilaisuuksia, joihin kuntalaisetkin ovat osallistuneet ja myös PHL on tukenut ratkaisujen löytämistä varsin vahvasti.

Perustetun PadNet Verkko-osuuskunnan tavoitteena on rakentaa nopea, symmetrinen ja ns. avoin, vähintään 100 Mibt/s/100 Mbit/s valokuitukaapeliverkko, joka palvelee akselilla Porasa, Palsa, Vesijako, Auttoinen, Neroskulma ja Ala-Porasa ja se pyrkii myös ainakin esittämään ratkaisumalleja naapurikylien Kasiniemi, Romo ja Kaukela saamiseksi tämän palvelun piiriin. Teknisiä ratkaisuja on etsitty kyläläisten voimin pitkin kuluvaa vuotta ja niistä on keskusteltu julkisesti neljässä eri järjestetyssä keskustelutilaisuudessa, joista on kerrottu Vesiajon Lööpissä aiemmin. Näissä tilaisuuksissa meillä on ollut myös asiantuntijaesitelmiä ja ajatuksiamme on tuettu vahvasti, sillä kaupallisten operaattoreiden haluttomuus kiinteiden verkkojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen on ollut erittäin heikkoa. Siitäkin huolimatta, että kiinteän verkon puolesta puhuvat kaikki argumentit, kun tarkastellaan nopeutta, luotettavuutta, taloudellisuutta, tulevaisuusvarmuutta, laajennettavuutta, ylläpidettävyyttä, pitkäikäisyyttä ja kotimaisuutta. Tai ehkä juurikin näistä syistä...

Muiden verkko-operaattoreiden asiantuntijat ovat poikkeuksetta ihmetelleet, miksei meillä ole jo valokuituverkkoa. Vuoden mittaisen analyysin perusteella voidaan havaita, että Padasjoki on kymmenisen vuotta jäljessä monia muita samankaltaisia kuntia tietoliikennetekniikan osalta. Kunnan laitosten saattaminen 100/100 Mbit/s verkkoon loppusyksystä tapahtui monissa rannikkoseudun kunnissa jo kymmenisen vuotta sitten ja kun meillä ei käytännössä tapahdu vieläkään mitään, niin useissa valokuituosuuskunnissa ollaan siirtymässä jo 1000/1000 Mbit/s verkkoon (pelkästään päätelaitteita vaihtamalla), kun kun laitteita on tullut markkinoille ja hinnat ovat varsin kohtuulliset. Toki tästä nopeudesta hekin saavan nauttia pelkästään oman verkkonsa sisällä, sillä kaupalliset operaattorit eivät ole valmiita tarjoamaan heille myöskään samantasoista liittymää siihen suureen Internettiin.

PadNet:in verkko on tarkoitus suunnitella toimintavarmaksi myös sähkönjakelun epävarmuuden suhteen. Tämä tarve konkretisoitui Padasjoen kirkonkylän pimentyessä kesken perustamisasiakirjojen käsittelyn. Ette muuten usko miten lähellä oli videoprojektorin varavoiman mukaan ottaminen. Minulla oli kuistilla täyteen varattu 73 Ah:n akku sekä 2 kW:n sini-invertteri odottamassa kirjastoon lähtöä, mutta kun minullekin on uskoteltu, että kirkonkylältä ei koskaan sähköt katkea, niin laiskuuttani en sitten ottanut mukaan. Onpas minusta on tullut mukavuuden haluinen :-(

Taskulamppujen valossa 27.12.2011 perustettu PadNet Verkko-osuuskunta sai kokouksessamme 8-henkisen hallituksen ja sillä on 4 perustajajäsentä, joille kokous päätti 10-kertaisen äänivallan jäsentä kohden, mukanaan siis myös 10-kertainen jäsenmaksuvelvoite. Näin perustajajäsenet voivat esimerkiksi puolustaa verkko-osuuskuntaa nurkanvaltaajia vastaan. PadNet-internet-domainnimi varattiin rytmiryhmän johdolla jo seuraavana päivänä ja saman päivän iltana olivat jo verkko-osuuskuntamme ensimmäiset orastavat kotisivut pystyssä. Sivumme näkyvät osoitteessa www.padnet.fi ja niitä tietenkin kehitellään jatkuvana prosessina. Kotisivuistamme tulee uusi tiedotuskanavamme ja vuoden mittaan syntynyt 48-hengen sähköpostilistan nykymuotoinen toiminta lakkaa lähiaikoina. Kiitämme kaikkia mukana olleita ja toivotamme kaikkia mukaan osallistumaan varsinaiseen osuuskuntaan ja sen toimintaan ! Liittymistiedot, hallituksen jäsenet, yhteystiedot ja tiedotukset tapahtumista ja eteenpäin menosta tulevat löytymään piakkoin tuolta PadNet:in kotisivuilta. Heti perustamista seuraavana päivänä saatiin jo lahjoituksena ensimmäinen valokaapelikela, jolla päästään jossakin vaiheessa harjoittelemaan sekä jopa tekemään oikeita kaapelivetojakin.

Ideoita, ajatuksia, lahjoituksia ja käytännön työhön mukaan ilmoittautumisia otetaan mielellään vastaan !

Terv. Michael


Päijät-Hämeen liitto: Satamegaa

Liikenne- ja viestintäministeriö: Laajakaista kaikille


Michael Fletcher 29.12.2011