Turkin kansallislaulu
 
Tee aloitussivuksi

29.08.2006 läh.
View My Stats

 

Loading

 

Turkin suurin kaupunki Istanbul

Oletko ihastunut kaupunkilomiin?
Silloin rakastut Turkkiin.

Turkin kaupungit ovat yhtä erilaisia kuin unelmasi, minkä huomaat ensi näkemältä. Löydät vihreitä keitaita sykkivän elämän keskellä, perinteitä ja nykyaikaa ja nautit värikkäistä auringonlaskuista kristallinkirkkaan meren yllä.

Maailman suurin akvaario on İstanbulissa!

Maailman suurin akvaario on İstanbulissa!

 • İstanbul 2010 kulttuurikaupunki, 2012 urheilu pääkaupunki

IstanbulIstanbul on kulttuuripääkaupunkilstanbul, entinen Konstantinopoli, on loistava sekoitus historiaa ja nykyaikaa, Aasiaa ja Eurooppaa, itämai­suutta ja länsimaisuutta. Kaupunki oli kolmen mahtavan keisarikunnan - Rooman valtakunnan, Bysan­tin keisarikunnan ja osmanivaltakunnan - pääkaupun­ki. Kaupungin loistelias historia näkyy mahtavien moskeijoiden minareeteissa, sulttaanien palatsien loistossa ja museoiden taideaarteissa.

lstanbul on myös nykyaikainen liikeelämän keskus moderneine hotelleineen, kansainvälisine muotiliikkeineen ja liikenneongelmineen. Istanbulista jokainen voi sekoittaa haluamansa cocktailin. Kaupunki on kirjaimellisesti silta Euroopan ja Aasian välillä.

 

Huvipuisto Vialand Istanbulissa

 

Istanbul: maailman äiti

Metropoli Bosporinsalmen rannalla yhdistää aasialaisen ja eurooppalaisen maailman kuten äiti. Suurin ja vilkkain Turkin kaupungeista lumoaa Sinut sydämellisellä ilmapiirillään, touhukkaalla vireydellään ja moninaisella kulttuurillaan. Monet erilaiset kansat ovat löytäneet täältä kodin. Tuhannen ja Yhden Yön näkymät, satumaiset ravintolat, nykyaikaiset ostoskeskukset ja hienostuneet yökerhot - ja paljon muuta.


Moderni metropoli
Istanbulin sääParas tapa aloittaa tutustuminen Istanbuliin on kierrellä Taksimin aukiolta lähtevällä Istiklal Caddesilla. Turkin tunnetuinta kävelykatua reunustavat lukuisat kahvilat, kaupat, elokuvateatterit, kirkot, moskeijat, baarit ja ravintolat. Heti Istiklalin alkumetreillä levykaupoista tulviva turkkilainen ja kreikkalainen musiikki tempaisee mukaansa Istanbulin eteläeurooppalaiseen tunnelmaan.

Konstantinopolin kulmilla
Monet Istanbulin historiallisista turistinähtävyyksistä sijaitsevat Sultanahmetin ja Beyazitin kaupunginosissa. 1460-luvulla rakennettu vanha basaari on jokaisen shoppailijan paratiisi. Kävelymatkan päässä basaarista löytyy muinaisen Konstantinopolin keskusta. Kaupungin tunnetuimmalla aukiolla, 390-luvulla rakennetulla hippodromilla, yleisöä viihdyttivät pahamaineiset tanssijattaret, gladiaattorit ja Afrikasta tuodut pedot. Hippodromia vastapäätä sijaitsee Hagia Sofia eli Pyhän viisauden kirkko, joka on bysanttilaisen taiteen suurin arkkitehtoninen saavutus. Hagia Sofiaa vastapäätä kohoaa Sinisenä moskeijana tunnettu Sultanahmetin moskeija.

 

Suurkaupungin merielämää
Euroopan puolella olevasta Ortaköyn satamasta järjestetään päivittäin useita Bosporinsalmen risteilyjä. Reitti vie matkailijat Ortaköystä vanhojen pitsitalojen ohi Istanbulin kahden valtavan sillan alitse Mustallemerelle. Myös automatka Euroopan ja Aasian yhdistävän sillan yli on unohtumaton kokemus. Molemmilta silloilta avautuvat henkeäsalpaavat näköalat Bosporinsalmelle ja kahden maanosan alueelle levittäytyvään kaupunkiin.

 

Ostoksilla Aasiassa
Aasian puolella näkemisen arvoisia paikkoja ovat palmujen ympäröimät ostoskadut. Aasian puolella voi kuljeskella myös Kadiköyn kaupunginosassa, jossa pidetään tiistaisin kymmenien kortteleiden alueelle levittyvät katumarkkinat.


Shoppailuvinkkejä:
Metro City: Pilvenpiirtäjän alakerroksissa sijaitsevasta ostoskeskuksesta löytyy turkkilaisia ja kansainvälisiä merkkiliikkeitä ja ravintoloita.
Cevahir: Uudesta ostoskeskuksesta löytyvät useimmat kansainväliset ketjut, esimerkiksi Next ja Debenhams.
4. Levent Pazarin vaatemarkkinat: Tiistaisin 4. Leventin lähiössä pilvenpiirtäjien äärellä.
Rumeli Caddesi: Trendikkäitä vaatekauppoja ja kahviloita, myös edullisia.
Osa teksti: Reeta Çevik Lisätietoja: http://english.istanbul.com/?Vst=2

 

 • Topkapı

Topkapı Palatsi

Topkapı on entinen osmanisulttaanien palatsi, joka on nykyään museona. Aarrekammion jalokivet, mm. 81-karaatin Kaşıkçı-timantti ja jalokivin koristellut valtaistuimet ja tikarit hämmästyttävät loistollaan. Palatsin keittiössä on mittaamattoman arvokas kiina­lainen posliinikokoelma. Sulttaanin yksityiselämän tärkein paikka oli haaremi. Siellä asuivat sulttaanin neljän virallisen vaimon lisäksi joukko jalkavaimoja, sulttaanin äiti ja kaikki lapset. Lisätietoja: www.topkapisarayi.gov.tr

 

Kaşıkçı-timantti

 

 • Ayasofya(Hagia Sofia)

AyasofyaHagia Sofian kirkko rakennettiin Justinianus Suuren (527-565) aikana ja lähes tuhannen vuoden ajan se oli Bysantin keskus. Kirkko on arkkitehtuurin mes­tarinäyte, pelkästään jo kokonsa puolesta. Sen kulta­mosaiikkien pinta-alaksi on laskettu 1.6 hehtaaria. Rakennus on kokenut kovia. Maanjäristykset ovat romahduttaneet holveja, ristiretkeläiset ryöstäneet aarteet ja Bysantin ajan lopussa se rappeutui rahan puutteessa. Turkkilaisten vallattua Konstantinopolin, kirkosta tehtiin moskeija. Tasavallan aikana vuonna 1931 moskeija muutettiin museoksi.

 

 • Sininen Moskeija(Sultan Ahmet Camii)

Sultan AhmetSininen moskeija rakennettiin vuosina 1609-1616 ja siinä on kuusi minareettia tavanomaisen neljän minareetin sijaan. Nimensä moskeija on saanut loistavasta sinivalkoisesta kaakelikoristelusta. Kesä­iltoina moskeijan hieno valo- ja ääniesitys viihdyttää matkailijoita.

Yhdysvallan presidentti Barack Obama on Sinisessä Moskeijassa

 

 • Galatan Torni

Galatan Torni

Tämä genovalainen torni rakennettiin vuonna 1348 ja se kohoaa 62 metriä Kultaisen Sarven ja Bosporinsal­men yläpuolelle. Tornin huipulla on ravintola ja yökerho, joista voit ihailla auringonlaskua Kultaisen Sarven ja vanhan Istanbulin yllä.

 

 

 

 • Neidon Torni(Kız kulesi)

Kiz kulesiEnsimmäinen torni pikkuruiselle Bosporinsalmen saarelle rakennettiin jo 1100-luvulla puolustustarkoi­tuksiin. Nykyinen torni on peräisin 1700-luvulta. Legendan mukaan kuningas sulki tyttärensä torniin, koska oli ennustettu että tämä kuolee käärmeenpuremaan. Käärme kuitenkin ryömi torniin tuotavaan ruokakoriin ja niin prinsessa kuoli. Nykyisin tornissa on vierailemisen arvoinen ravintola ja kahvila.

 

 

 • Bosporinsalmi(Boğaz turu)

lstanbulin matka ei ole täydellinen ilman unohtuma­tonta Bosporinsalmen risteilyä. Salmen rannat tarjoavat ihastuttavan sekoituksen menneisyyttä ja nykyaikaa, suurta loistoa ja vaatimatonta kauneutta. Nykyaikaiset hotellit, pienet kalastajakylät, mahtavat marmoripalatsit ja vahvat kivilinnoitukset seuraavat toinen toisiaan matkan edistyessä.

Paras tapa nähdä salmi on astua Eminönün sata­massa vuorolaivaan, joka risteilee salmessa poiketen vuorotellen Euroopan ja Aasian puolen satamissa. Edestakainen matka kestää noin kuusi tuntia.

 

 • Prinssisaaret

Marmaranmeressä 20 km päässä lstanbulista sijaitsevat yhdeksän saarta tarjosivat pako paikan Bysantin prinsseille. Kesäkuukausina nykyajan istanbulilaiset pakenevat kaupungin kuumuutta Prinssisaarten virkistäviin tuuliin ja elegantteihin 1800-luvun huviloihin.

Saarille on säännölliset lautta- ja kantosiipialusyhteydet sekä Euroopan että Aasian puolelta. Matka Sirkecistä saarille kestää noin 1,5 tuntia, nopeilla kantosiipialuksilla vielä vähemmän. Voit tutustua saariin hevosrattailla tai rentoutua rannoilla.

 

 • Ostokset

Misir Carsisilstanbulin Suuressa basaarissa on yli 4000 kauppaa ja myynnissä kaikkea mahdollista käytetyistä kengistä timanttikoruihin. Paikalla lienee käyty kaup­paa jo Bysantin aikana. Nykyisen basaarin rakenta­minen aloitettiin Mehmet Valloittajan aikakaudella 1400-luvulla. Basaarissa kannattaa tutkia tavara huolellisesti, vertailla hintoja ja tinkiä voimallisesti.

Suuren basaarin vieressä on Egyptiläinen basaari eli maustebasaari. Täällä matkailija saa tutkia mausteita ja rohtoja kaikessa rauhassa. Basaarissa on myös kebabpaikkoja ja sen länsikulmauksessa on kuuluisa Mehmet Efendin kahvikauppa.

Suuren basaarin ja Egyptiläisen basaarin välissä on alue, jossa istanbulilaiset suorittavat päivittäiset ostoksensa.

Kävely- ja ostoskatu Istiklal Caddesi alkaa Taksim­aukiolta ja sen päästä päähän kulkevat romanttiset puuraitiovaunut. Siellä voit pistäytyä kansainvälisiin muotıliikkeisiin, joiden merkkituotteet ovat aitoja sekä elegantteihin korkealaatuisia turkkilaisia vaatteita ja nahkatuotteita myyviin butiikkeihin.

lstanbulista kannattaa ostaa käsinsolmittuja mattoja, kupari- ja messinkiesineitä, nahkatuotteita, käsin­maalattua keramiikkaa, kulta- ja hopeakoruja, vaatteita ja mausteita.

 

 • Ravintolat

lstanbulissa on valtava ravintolatarjonta alkaen kadunvarsien kebabkojuista loisteliaisiin kansain­välisiin ravintoloihin. Kebabateria ei maksa paljon ja ruoka on usein erinomaista. Ensimmäisen luokan ravintolat eivät ole halpoja, mutta hinta-laatusuhde on hyvä. Aitoa turkkilaista ruokaa tarjoavia ravintoloita on runsaasti, samoin erilaisia etnisiä ravintoloita. lstanbulista löytyvät myös kaikki kansainväliset pikaruokaketjut.

Sultanahmetissa monet Bysantin ja osmaniajan rakennukset on restauroitu ainutlaatuisiksi ravintoloik­si. lstiklal-kadulta alkavan Kukkakujan (Çiçek Pasajı) pikku ravintolat ovat tunnettuja alkupaloistaan ja meren antimistaan. Kumkapıssa on paljon tavernoita, baareja ja erinomaisia kalaravintoloita.

 

 • Harrastukset

GolfIstanbulin ympäristössä voi harrastaa purjehdusta sekä pohjoiseen Mustallemerelle että etelään Marma­ranmerelle. Istanbulin lähistöllä on myös golfkenttiä. Klassis Golf and Country Club on Silivrissä, 65 km lstanbulista ja Kemer Golf and Country Club Belgrad Forestissa 18 km kaupungin keskustasta.

 

 • Iltaelämä

lstanbulin iltaelämästä löytyy jokaiselle jotakin:

oopperaa, operettia, balettia, teatteria, konsertteja ja näyttelyitä. Ohjelmia kannattaa kysyä Atatürkin Kulttuurikeskuksesta Taksim-aukiolla. Mikäli olet kiinnostunut kevyemmästä iltaohjelmasta, sitäkin löytyy runsaasti: vatsatanssiesityksiä, kabareita, jazz- ja rockkonsertteja, musiikkibaareja ja lukemattomia diskoja ja yökerhoja.

Lisätietoja Istanbulista: www.istanbulshotels.com - www.istanbulcityguide.com

Katso Istanbulista videoesitystä.

TARVITSETKO KOHDEOPASTA TAI KONTAKTIA ISTANBULISSA?

 30 vuoden kokemuksella

Olen asunut Istanbulissa kolmekymmentä vuotta ja toiminut erilaisissa liike-elämän, matkailun ja ravintola-alan johtotehtävissä. Osaan turkkia äidinkielen tasoisesti, tunnen turkkilaisen kulttuurin ja tavat sekä Istanbulin lähiympäristöineen erittäin hyvin. Olen toiminut virallisena turkin kielen tulkkina sekä Suomessa että Turkissa, mm. eduskunnan puhemiehen Turkin vierailulla.

 

Autan mielelläni kaikissa Turkkiin liittyvissä asioissa matkajärjestelyistä tulkkaukseen ja liikeyhteyksien hankkimiseen.

 

Ota yhteyttä!

Helana Ünlü
Osoite: Cemal Süreyya sok. 42/1 Neset Ömer apt. Moda 34710 ISTANBUL, Turkki
Puhelin: +90 216 550 60 77
Gsm TR: +90 537 240 6312
Gsm FI: +358 40 750 5112
Sähköposti: helenaunlu@hotmail.com tai helenaunlu@gmail.com

 

 

PALVELUT

-         tulkkausta ja käännöksiäannan myös suomen kielen tunteja

-         bisneskontakteja, messuorganisaatioita, mediapalveluja, apua kiinteistön ostossa ja vuokrauksessa

 -        käytännön apua

-   esim. autonvuokrauksessa, hotelli-,kuljetus-, ja lippuvarauksissa 

-         päivystämistä

-  ongelmatilanteessa matkailija voi soittaa oppaalle ja saada apua suomen kielellä 

-         räätälöityjä retkiä, mm.

-  kaupunkikierros, jolla näytetään mistä löytyvät posti, apteekki jne.

-  historialliset nähtävyydet, mielenkiintoiset kohteet ja kävelyretket

-  iltaohjelmat (konsertit, rock- ja jazzklubit, tavernat, ravintolat ym.) 

-         shoppailua

-  mm. parhaat ostoskeskukset, torit, basaarit, antiikkikaupat, outletit, ostoskadut 

-         tutustumista turkkilaisiin ja turkkilaiseen keittiöön

-  kahvilat ja ravintolat, gastronomiset ostospaikat, ruokabasaarit

-  turkkilaisen ruoan lyhytkursseja

-  vierailu turkkilaiseen kotiin teen tai illallisen merkeissä

-  mahdollinen ’homestay’ eli kotimajoitus organisoitavissa

 

 • Pienisanasto
Museo: Müze
Ulkoilmamuseo: Açık hava müzesi
Moskeija: Cami
Kirkko: Kilise
Muinainen: Eski
Heettinen: Hitit
Helleeninen: Yunan
Roomalainen: Romalı
Bospori: Boğaz
Bysanttilainen: Bizanslı
Seldzhukilainen: Selçuklu
Ottomaaninen: Osmanlı
Sofian kirkko: Ayasofya
Sininen moskeıja: Sultan Ahmet Camii
Seralji: Saray
Toija: Truva, Troy
Efesos: Efes
Afrodisias: Afrodit
Pergamo: Bergama
Atatürkin mausoleumi: Anıtkabir
Kultainen sarvi: Haliç
Galatan silta: Galata köprüsü
Ararat: Ağrı dağı
Neitsyt Maria: Meryem Ana, Hz. Meryem
Nooa: Nuh
Turkkilainen: Türk

Istanbul

 

Kommentoi

Webkameroiden kuvia Turkista

Nuori, dynaminen, ahkera ja yritteliäs!

 

Kirjanmerkki / Jaa

Käyttäjä(t)