Turkin kansallislaulu
 
Tee aloitussivuksi

29.08.2006 läh.
View My Stats

 

Loading

 

Tavat ja tottumukset, perinteitä, yleisät pyhäpäivät

Turkki on ikivanha kulttuurimaa ja tämä on jättänyt jälkensä tapoihin. Kukaan ei pahastu, vaikka et niitä tuntisikaan, mutta sitä arvostetaan suuresti, jos et niitä kovin loukkaa. Turkissa ollaan hyvin kohteliaita. Maaseudulla on usein tapana tervehtiä kohteliaasti vastaan tulevia muukalaisia aivan samoin kuin aikaisemmin täällä Pohjoismaissa. Ja ystävälliseen tervehdykseenhän tietysti vastaat ystävällisesti. Titteleitä ei heitetä pois niin kuin me teemme - sinutteluun siirtymiseen mene vielä vähän aikaa. Sitä vastoin käytetään etunimeä ja titteliä. Jos siis tutustut esim. Ali Ergin nimiseen mieheen,puhuttelet häntä "Ali Bey eli herra Ali". Hänen vaimoaan puhutellaan etunimellä ja tittelillä Hanım eli "rouva" Vanhemmille tai sellaisille henkilöille, joille halutaan olla oikein kohteliaita voidaan sanoa "Beyefendi" tai" Hanımefendi".

 

Turkkilaisen kansantanssiryhmän (Üsküdar) esitykset Hollolassa 2005. Katso videoita.

Kesto 5 min 07 s Kesto 2 min 23 s Kesto 3 min 50 s Kesto 6 min 50 s Kesto 2 min 45 s Kesto 11 min 06 s

Fire of Anatolia

Kuva: Muğlan Yliopiston Kevätjuhlat

Kuva Galleria turkkilaisillasta Hollolasta

Kilim

Turkki /Anatoli -matot

Muğlan Yliopiston Kevätjuhlat

Turkkilais tyttö Kaderin kansantanssi esitys video

Kader tytön kansantanssi video

 

Perinteitä

 • Lapsen syntymä

Bebek

Lapsen korvaan kuiskataan nimi heti syntymän jälkeen. Aika usein nimi annetaan jonkun sukulaisen mukaan ja se merkitsee aina jotain. Isovanhemmat antavat lapselle lahjaksi jotain, joka kasvaa, esi­merkiksi puun taimen. Lapsen vaatteisiin kiinnitetään sinivalkoinen silmä, joka pitää pahan silmän loitolla. Raskaana oleva äiti jää kotiin 10 päivää ennen laskettua syntymäaikaa ja viipyy siellä 10 päivää synnytyksen jälkeen. Äitiysloman pituus on yleensä 45 päivää.

 

 

 

 

 • Ympärileikkaus

Ympärileikkaus

Turkissa ympärileikataan vain pojat. Ympärileikkaus tapahtuu joko ympärileikkaustalossa tai sairaalassa ja sen suorittaa yleensä lääkäri. Ympärileikkausjuhlassa prinssiksi puettua poikaa ajelutetaan avoautolla pitkin kylää tai kaupunkia. Perässä tulevat sukulaiset ja ystävät omilla autoillaan äänitorvea soittaen. Pojalle annetaan lahjaksi kultaa ja rahaa.

 

 

 

 

 • Häät

HääpariTurkkilainen kaupunkinuori valitsee nykyään itse puolisonsa, mutta vanhempien siunaus tulevalle liitolle on saatava. Maaseudulla vanhemmat valitse­vat yleensä aviopuolisot ja päättävät avioliitosta.

Kun perheet ovat päässeet yhteisymmärrykseen lapsiensa liitosta toimitetaan esikihlaus (söz) ja annetaan runsaasti lahjoja puolin ja toisin. Esikihlaus­ta seuraa varsinainen kihlaus (nişan), joka voi kestää kuukaudesta jopa vuosiin. Kihlasormukset laitetaan oikeaan käteen. Kun mennään naimisiin siirretään kihlasormus vihkisormuksen kanssa vasempaan käteen. Vihkisormus on aina näyttävämpi kuin kihlasormus. Jotkut ihmiset pitävät molempia sormuksia oikeassa kädessä.

Morsiamen hääpuku on valkoinen ja sitä koristaa punainen vyö, joka on merkki morsiamen puhtaudes­ta. Asuun kuuluvat lisäksi huntu, hopeanväriset kukkalaitteet ja pitkät pitsihansikkaat.

ViihkiminenPaikallinen hääpuku Trabzonin maakunnastaVirallinen vihkiminen suoritetaan kaupungintalolla ja sillä pitää olla todistajat. Vihkituomarille toimitetaan esteettömyystodistus ja hän kirjoittaa vihkitodistuk­sen. Seremonian jälkeen ajetaan autoilla ympäri kylää tai kaupunkia, soitetaan torvia ja lauletaan. Ohikulkijat voivat pysäyttää kulkueen ja pyytää rahaa.

Maaseudulla häissä syödään hyvin. Tarjolla on yleensä hääkeittoa, lammasta ja riisiä sekä paljon makeita kakkusia. Musiikki vaihtelee turkkilaisesta kansanmusiikista tämän päivän diskohitteihin. Hääpari saa lahjaksi rahaa ja kultaa ja lahjat ripus­tetaan ylle - myös rahat neulojen avulla.

 

 • Hautajaiset

Hautajaiset

Heti kuoleman jälkeen samaa sukupuolta oleva henkilö pesee vainajan joko kotona tai moskeijassa. Pesun jälkeen vainajaan hierotaan yrttejä ja hajustei­ta: kamferia, seesamia, sokeria ja ruusuvettä. Sen jälkeen vainaja kiedotaan valkoiseen hautajaisvaat­teeseen.

Arkku on joko vihreäksi maalattu tai peitetty vihreällä liinalla. Vainaja kuljetetaan moskeijaan, jossa imaami suorittaa viimeisen palveluksen. Vainaja haudataan auringonnousun ja laskun välisenä aikana.

 

 • Ihon hennaus

Henna

Ihon hennaus on arabeilta peräisin oleva koristau­tumistapa. Hennaukseen ei liity uskonnollista symboliikkaa, sitä käytetään pelkästään kaunistau­tumiseen.

Hennaus on yleisintä hääseremonioiden yhteydessä maaseudulla. Tällöin paitsi morsiamen myös nais­puolisten häävieraiden ihoon hennataan kauniita koristeita. Hennaus kestää iholla 7-10 vuorokautta.

 

 

 

 • Kamelipaini

Deve

Paini on peräisin karavaani- ja paimentolaisajoilta ja niitä järjestetään joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana Egeanmeren alueella. Päivää ennen kilpailua kamelit saapuvat paikkakun­nalle. Ne on koristeltu perinteisesti, samoin kamelien omistajat ovat pukeutuneet perinteisiin asuihin. Kamelit ja omistajat kävelevät kaduilla rumpujen ja perinteisten soittimien säestyksellä. Kilpailupäivää edeltävänä iltana järjestetään kamelien omistajien ystävysjuhlat, jossa syödään, juodaan, lauletaan ja soitetaan.

Aikaisin seuraavana aamuna yleisö kokoontuu painipaikalle eväineen ja grilleineen. Painien jälkeen voittajakamelit ja niiden omistajat palaavat ylpeinä koteihinsa.

 

 • Uskonnot

UskontoTurkin alue on ollut monen uskonnon vaikutuksen alaisena alkaen hattien ja heettiläisten luonnonpalvonnasta tämän päivän islamiin. Useat antiikin kreikkalaiset jumalat olivat Vähästä-Aasiasta kotoisin.

Kristinusko levisi Anatoliaan hyvin aikaisin Tarsosta (nyk Tarsus) kotoisin olleen apostoli Paavalin retkien seurauksena. Paavali perusti Keski- ja Länsi-Anatoliaan seitsemän kristillistä seurakuntaa: Efesos, Smyrna, Pergamon, Thyatira, Sardes, Filadelfia sekä Laodikea.

 

Islam vakiinnutti asemansa Anatoliassa vuonna 1071, jolloin turkkilaiset seldzhukit voittivat kristityt bysanttilaisjoukot. Silloin alkoi suvaitsevaisuuden aika nykyisen Turkin alueella. Armenialainen historioitsija Mateos kertoo: "Seldzhukkisulttaani käyttäytyi kristittyjä kohtaan niin hyvin, että useat kaupungit itse siirtyivät hänen alaisuuteensa." Mennessään naimisi­in ei-musliminaisen kanssa, seldzhukkisulttaani antoi vaimolleen vapauden harjoittaa omaa uskontoaan. Moskeijat, kirkot ja synagogat ovat olleet aina vierekkäin Turkin alueella. Vuonna 1492 tuhansia juutalaisia, joita oli vainottu vuosisatoja Euroopassa, pakeni Espanjasta turkkilaisten suojaan. Myös toisen maailmansodan aikana Turkki vastaanotti Saksasta paenneita juutalaisia.

 

Turkissa on uskonnonvapaus. 99 prosenttia maan väestöstä on muslimeja, joten islamilainen kulttuuri on selvästi nähtävissä ja kuultavissa kaikkialla. Toisin kuin muut islamilaiset maat, Turkki on virallisesti maallinen valtio. Ei ole valtion kirkkoa eikä koulua, eikä yliopistoja tai valtion elimiä avata uskonnollisin menoin.

 

Islamin uskontunnustus kuuluu: "Ei ole muuta juma­laa kuin Jumala ja Muhammed on hänen profeettansa." Muslimi rukoilee viisi kertaa päivässä ja yrittää tehdä kerran elämässään pyhiinvaellusmatkan Mekkaan Saudi-Arabiaan. Entisaikaan muezzin eli rukouksiin kutsuja lauloi rukouskutsun moskeijan minareetista, nykyään se tapahtuu usein kaiuttimien avulla.

Lisätietoja islamista: http://www.sonpeygamber.info, http://www.diyanet.gov.tr

 

 • Uskonnollisia juhlia

Uskonnollinen paasto Ramazan kestää 30 päivää ja se kiertää islamilaisen ajanlaskun mukaan. Paastokuukauden aikana muslimi ei syö eikä juo auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana. Lasten, raskaana olevien naisten ja matkustavaisten ei tarvitse paastota. Kolmena päivänä ramazanin päättymisen jälkeen vietetään Şeker Bayramıa, makeisjuhlaa, jolloin lapsille annetaan puuvillainen nenäliina, karamelleja tai taskurahaa.

Kaksi kuukautta ja 10 päivää ramazanin päättymisen jälkeen vietetään Kurban Bayramıa, uhrijuhlaa. Tällöin jokainen, jolla on varaa, uhraa lehmän tai lampaan. Siitä yksi kolmannes pidetään itse, yksi kolmannes annetaan sukulaisille ja ystäville sekä yksi kolmannes köyhille. Lähde: Turkin Valtion Matkailutoimisto, Helsinki 

Lisätietoja islamista: http://www.sonpeygamber.info, http://www.diyanet.gov.tr

 

 • Taikausko paha silmä-lasihelmi

NazarlıkJo foinikialaisten ajoista lähtien on Turkissa valmistettu hienolaatuisia lasihelmiä alkeellisissa lasiuuneissa. Ensimmäisiä onnenesineitä pahaa silmää vastaan alkoi esiintyä ja ajan mittaan myäs näissä lasihelmissä käyttää silmä-aihetta pahaa silmää vastaan. Tuhansien vuosien ajan useat Turkissa nousseet ja kaatuneet sivilisaatiot käyttivät lasihelmiä silmä - teemalla. Tämä onnenesine levisi myäs useisiin eri kulttuureihin Anatolian ulkopuolelle. Nämät onnenesineet luodaan valamalla kerroksia kristallilasista neljässä eri värissä. Tuurnaa apuna käyttäen, sulatettu lasi nostetaan ja valetaan matalalle laatalle. Uusi väri lisätään ennen alemman kerroksen jäähtymistä. Tämä prosessi jokaisen uuden värin kohdalla. Näiden vapaasti muotoiltujen tuotteiden luominen vaatii neljän hengen ryhmän yhteistyätä. Jokainen onnenesine, joka on tuotettu tällä tavalla, on ainutlaatuinen.

 

29.10.2006 İstanbul

Yleisät pyhäpäivät

 • Uusi vuosi - yılbaşı
 • 23.04. itsenäisyyspäivä - Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı, jota vietetään eräänlaisena "lasten päivänä". Se on myös YK:n lastenpäivä. Myös Turkissa järjestetään kansainvälinen lastenfestivaali. Turkki on maailman ensimmäinen maa, joka antoi lapsille lasten juhlapäivän. Koko Turkissa stadioneilla järjestetään tunnelmallisia juhlaseremonioita ja paraateja. Vapaapääsy kaikille. Suosittelemme että menette katsomaan.
 • 19.05. Atatürkin muistopäivä, nuoriso- ja urheilupäivä - Atatürkü anma, Gençlik ve spor bayramı. Koko Turkissa stadioneilla järjestetään tunnelmallisia juhlaseremonioita ja paraateja. Vapaapääsy kaikille. Suosittelemme että menette katsomaan.
 • 30.08. voiton päivä - Zafer bayramı. Paraateja kaupunkien keskustoissa. Suosittelemme että menette katsomaan.
 • 29.10. Tasavallan päivä - Cumhuriyet bayramı. Paraateja kaupunkien keskustoissa. Suosittelemme että menette katsomaan.

Näiden lisäksi on

 • Ramazanjuhla - Ramazan Bayramı, joka kestää 3 pv.

 • Uhrijuhla - Kurban Bayramı, joka kestää 4 pv. Molemmat juhlat siirtyvät islamilaisen kalenterin mukaan vuosittain 10 päivää aikaisemmaksi.

Lähde: Turkin Valtion Matkailutoimisto, Helsinki 

Lisätietoja islamista: http://www.sonpeygamber.info, http://www.diyanet.gov.tr

Tuotteita: www.styleislam.com

 

Kommentoi

Nuori, dynaminen, ahkera ja yritteliäs!

 

Kirjanmerkki / Jaa

Käyttäjä(t)