Turkin kansallislaulu
 
Tee aloitussivuksi

29.08.2006 läh.
View My Stats

 

Loading

 

Yleiskatsaus Turkkiin

Perustettu 29.10.1923

Väkiluku: 71.517,100

Pinta-ala: 769.604 km²

Kieli: turkki

Valuutta: TL turkin liira Turkin liira

Pääkaupunki: Ankara

Viisumi: Ei

Ajokortti: suomalainen

Liikenne: oikea

Sähkövirta: 220v

Suuntanumero: 90

Turkin lippu

Turkin vaakuna

İstanbul

Voitte soittaa edullisesti Suomesta Turkkiin käyttämällä ``+ tai 00`` tilalle ”99577’’


Jos soitat lanka puhelimeen:
99577(Turkin suunta)(kaupungin suunta)(puh. numero)
Esim. 99577 90 212 1234567


Jos soitat kännykkä puhelimeen:
99577(Turkin suunta)(operaattoritunnus)(puh. numero)
Esim. 99577 90 530 1234567

Hinnaston löydät täältä. snt/min

Yleinen hätänumero: 112
Palokunta tai pelastuslaitos: 110
Poliisi: 155

Santarmi: 156 (Santarmi hoitaa polisien tehtäviä kaupunkien rajojen ulkopuolella Turkissa)

Numerotiedustelu: 11811

Aikaero: Suomi 0

Turkin kansallislaulu

Turkin kartta

Tietoja Turkista!

Turkki on meille pohjoisen asukkaille tuttu matkailumaa. Turkki on osa Eurooppa, osa Aasia, osa Kaukasia sekä osa Lähi-itä. Lyhyesti Turkki on Euraasialainen maa. Niin sanottuna Turkki sijaitsee maailman keskustassa. Sieltä löytyy moderneja hotelleja, kansainvälisiä ylellisyyksiä sekä kaikenlaisia vaativille lomailijoille tarkoitettuja nykyaikaisia houkutuksia, hotellien upeista uima-altaista maailmankuuluihin ravintoloihin ja huvittelupaikkoihin. Kuitenkin se on vanha matkakohde myös meille pohjoismaalaisille jo siitä lähtien, kun viikinkiesi-isämme varangit* - muodostivat Bysantin keisarin henkivartioston. (Varangit* eli varjagit olivat slaavien nimitys pohjanmiehille, joiden joukossa kulki myös suomalaisia. Eritoten tällä nimellä kutsuttiin nykyisen Venäjän alueen, Bysantin ja Kaspian alueen muslimiruhtinaiden palveluksessa olevia henkivartiokaartilaisia. Selvennykseksi, Bysantissa ja Venäjällä ei tietenkään ollut muslimiruhtinaita vaan joko kristittyjä tai pakanoita. Pakanalla tarkoitetaan ei-kristitty, ei-muslimi ja ei-juutalaisia.)

 

Tavallisin tapa matkustaa Turkkiin on ostaa seuramatka. (Esim. Lomamatkat, Finnmatkat, Kaleva Travel, TEMA-matkat) Ennen kaikkea silloin, jos matka on ensimmäinen. Matkatoimistot tarjoavat miellyttävät järjestelyt, nopeat ja mukavat lennot sekä hyvät hotellit jopa halvimmissa hintaluokissa. Niillä on osaavat oppaat, jotka tietävät mitä pohjoismaalaiset ensisijaisesti haluavat nähdä ja kokea. Tosin ensimmäisestä matkasta maahan, jolla on niin paljon tarjottavanaan, tulee luonnollisesti vain "ruokahalun kiihoke". Sillä varmasti tulet uudelleen, kun kerran olet löytänyt Turkin. Niin tekevät useimmat meistä - vuosi toisensa jälkeen. Kaikki suurimmat matkatoimistot järjestävät 1-2 viikon pakettimatkoja Turkin etelä- ja länsirannikoille, pääasiallisesti huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Luonnollisesti voit matkustaa myös reittilennolla. Matkatoimistoista ja lentoyhtiöiltä saat kaikki tiedot. Reittilentoja käyttävä voi myös saada nk. 'pakettimatkoja", joiden hintaan sisältyy hotelli, ateriat ja kiertoajelut. v 2011 Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi valittu Turkish Airlinesilla on suorat lennot Helsingistä Istanbuliin 5 kertaa viikossa. puh. 0100 84 844 Web: www.turkishairlines.com tai www.thy.com

 

Turkki sijaitsee Euroopan ja Aasian rajalla. Turkki on kuitenkin osa Eurooppa. Turkki kuuluu Eurooppaan. Suurin kaupunki Istanbul levittäytyy kahteen maanosaan kauniin Bosporinsalmen molemmin puolin.

 

Maan pinta-ala on yli 800.000 neliökilometriä ja sillä on yli 8000 kilometriä meren rantaa. Etelässä on Välimeri, lännessä Egeannmeri, luoteessa Marmaran­meri ja pohjoisessa Mustameri.

Turkin luonto on vaihtelevaa: palmurantoja ja lumisia vuorenhuippuja, jokia, järviä, soita ja aroja, metsäisiä vuorenrinteitä ja puuttomia ylätasankoja.

Meke gölü kraatteri keski Turkissa Konyan maakunnassa.

Turkin historia saa alkunsa kaukaa vuosituhansien takaa. Monet kulttuurit, jotka syntyivät Turkissa, ovat siellä edelleen ja useimmat nähtävyydet ovat alku­peräisillä paikoillaan. Kaksi maailman seitsemästä ihmeestä sijaitsee Anatoliassa: Artemiin temppeli Efesoksessa ja Halikarnassoksen mausoleumi Bodrumissa. Alanyassa voit uida samalla rannalla, jolla Kleopatra kylpi saatuaan sen häälahjaksi  Mar­kus Antoniukselta. Araratvuori, jonne Nooan arkki tiettävästi pysähtyi, sijaitsee Itä-Turkissa ja joulupukin esikuva St. Nicholas asui Demressä Välimeren rannalla.

 

Nykypäivän Turkissa on moderneja hotelleja, ensiluokkaisia ravintoloita ja läpi yön auki olevia huvit­telupaikkoja. Herkullinen ruoka, ystävälliset ihmiset, monenlaiset harrastusmahdollisuudet, hyvä palvelu ja edulliset hinnat tekevät lomasta täydellisen.

 

Turkki on yhtä lähellä kuin muutkin Välimeren maat. Suora lento Turkin lomakohteeseen kestää alle neljä tuntia.

 

Matkusta tänä vuonna tuttuun lomamaahan. Matkusta Turkkiin. Siellä on yhtä hienot uimarannat, yhtä vilkas huvielämä ja yhtä monia nähtävyyksiä kuin missä tahansa muuallakin Välimeren ympäristössä ja hinnat edelleen edulliset. Tiesitkö, että Turkissa on historiallisia nähtä­vyyksiä, kuten Efesos, Troija ja Neitsyt Marian koti? Tiesitkö, että Turkissa on 300 aurinkoista päivää vuodessa, yli 1500 km lämmintä Välimeren rantaa ja Istanbulin itämaisissa basaareissa on yli 4000 kauppaa? Tiesitkö, että Turkissa on fantastisia rantoja kuten esimerkiksi Çeşmessä, (Tseshme) Didimissä tai Antalyassa, nähtävyyksiä kuten Troijan hevonen, luonnonilmiöitä kuten Pamukkalessa oleva "Puuvillalinna" tai Göremen 'haltijattarien savupiiput"? Matkusta Turkkiin. Siellä on lähes kaikki, mikä tekee lomastasi hauskan ja ikimuistoisen. Viihdy Turkissa.

 

Turkin kartta Kırklareli Edirne Tekirdağ İstanbul Çanakkale Balıkesir Bursa Yalova Kocaeli Sakarya Bilecik Kütahya Manisa İzmir Düzce AYDIN Muğla Antalya Pohjois-Kypros Turkkilainen Tasavalta Denizli Uşak Burdur Afyon Isparta Konya Eskişehir Ankara: Turkin pääkaupunki Bolu Zonguldak Bartın Kastamonu Karabük Çankırı Sinop Çorum Kırıkkale Yozgat Kırşehir Aksaray Nevşehir Niğde Karaman Mersin Adana Kayseri Sivas Amasya Samsun Tokat Ordu Giresun Hatay Osmaniye Kilis Gaziantep Kahramanmaraş Adıyaman Şanlıurfa Malatya Trabzon Rize Artvin Ardahan Gümüşhane Bayburt Erzincan Erzurum Kars Iğdır Ağrı Tunceli Bingöl Elazığ Muş Bitlis Van Hakkari Siirt Batman Şırnak Mardin Diyarbakır Pohjois-Kypros Turkkilaisten Tasavalta

 

  • Maantiede

Ağrı Dağı - Ararat Vuori

Turkin korkein kohta - Araratvuoren huippu on 5137 metriä merenpinnan yläpuolella. Turkin tunnetuimmat joet Eufrat (Fırat) ja Tigris (Dicle), jotka sijaitsevat maan itä- ja kaakkoisissa, saavat alkunsa Keski-Anatolian ylängöltä ja laskevat Persianlahteen. Maan pisin joki Kızılırmak (1355km) alkaa sekin Keski-Anatoliasta, mutta laskee Mustaanmereen. Maassa on noin 200 järveä, ja niiden yhteinen pinta-ala on yli 9200 km² . Suurimmat järvet – Van Gölü (Vanjärvi) Itä – Turkissa ja Tuz Gölü (Tuzjärvi) Keski – Anatoliassa – ovat suolapitoisia.

Tuzjärvi & Flamingot

Flamingot Tuzjärvellä

Flamingot Tuzjärvellä Keski Turkissa

  • Väestö

Väestöjakauma

Turkin väkiluku on 71.517,100. Turkin väestö on hyvin nuorta nopeasta väestönkasvusta johtuen. 30 prosenttia väestöstä on alle 15-vuotiaita. 40 pro­senttia Turkin asukkaista elää vielä maaseudulla, vaikka maaltamuutto onkin vilkasta.

Väestöntiheys on korkein Marmaranmeren, Egeanmeren ja Välimeren turisti-, kauppa- ja teollisuusalueilla ja alhaisin Itä- ja Kaakkois-Anatolian maa­talous- ja karjanhoitoseuduilla. lstanbulin alueella on noin 10 miljoonaa asukasta, Ankarassa noin 3,7 miljoonaa ja lzmirissä noin 3,1 miljoonaa. Välimeren rannikon suurimmassa kaupungissa Antalyassa on 1,5 miljoonaa asukasta.

 

  • Kasvillisuus

Tulppaanin kotimaa an Turkki

Turkin yhdeksästätuhannesta kasvilajista kolmannes on kotoperäisiä. Nykyisistä koristekasveista ja leikkokukista monet ovat anatolialaista alkuperää kuten tulppaani joka tuotiin Turkista Eurooppaan 1500-luvulla. Kasvillisuuden mukaan Turkki voidaan jakaa viiteen vyöhykkeeseen: Välimeren (ja Egeanmeren) ja Mustanmeren kasvillisuusvyöhykkeisiin sekä aro-, suo- ja alppivyöhykkeisiin.

 

  • Välimeren ja Egeanmeren alue

punamänty

Välimeren ja Egeanmeren alueella kasvaa enimmäk­seen paksulehtisiä pensaskasveja, jotka pystyvät varastoimaan kumimaisiin lehtiinsä tarpeeksi vettä sateettoman kesän varalle. Santelipuu, myrtti, rautatammi, päivännouto, kanerva ja laakeripuu ovat yleisimpiä Välimeren ilmaston lajeja. Näiden alla kasvavat erilaiset yrtit, kuten timjami ja salvia sekä kukkakasvit, kuten kevätkellot, syklaamit, gladio­lukset, Anatolian orkideat, anemonet, krookukset, orvokit ja neilikat. Tyypillisiä Välimeren alueen puita ovat punamänty ja mustamänty. Punamänty kasvaa merenpinnan korkeudelta aina 800-1000 metriin, jonka jälkeen alkavat mustamäntymetsiköt. Lisätetoja: Välimerestä & Egeanmerestä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gargan kasvi tuoksuu.

 

  • Mustanmeren alue

Uzungöl

Mustanmeren alueen ilmasto on leuto ja siellä sataa runsaasti. Merenpinnan korkeudelta aina 700-900 metriin asti metsissä viihtyvät valkopyökki, tammi, hasselpähkinä, kastanja, saarni, lehmus, vaahtera, leppä, jalava, mispeli sekä villiluumu- ja kirsikkapuut. Pyökkimetsät alkavat 600-700 metrin korkeudessa ja 1100-1300 metrissä ne sekoittuvat jalokuusimetsiin, jotka kasvavat aina 2000 metrin korkeuteen asti. Mustanmeren itäosissa kasvaa kuusimetsiä jopa 2100-2300 metrin korkeudessa.

 

  • Arovyöhyke

Unikot luonnossa

Arokasvillisuutta tavataan läpi Turkin ltä-Traakiasta Iranin ja Irakin rajoille asti. Arokasvit muodostavat luonnollisen suojan puuttomalle maaperälle ehkäisten sateiden ja tuulien aiheuttamaa eroosiota. Keväällä tuhannet päivänkakkarat, krookukset, orvokit, unikot, leinikit ja peipit muodostavat keltaisia, punaisia, sinisiä, violetteja ja vaaleanpunaisia kuvioita vihreälle taustalle. Arokukkien väriloisto on inspiroinut mattojen solmijoita vuosisatojen ajan.

 

  • Suoaluet

Suokasvit

Suoalue koostuu järvistä, soista, lammikoista ja laguuneista, Alueella kasvaa vähemmän lajeja kuin edellä mainituilla kasvillisuusvyöhykkeillä, mutta se korvautuu kasvien lukumäärällä. Kaislat, leinikit, vesimintut, iirikset, vesililjat ja tammariskit peittävät usein suuria alueita.

 

  • Eläimistö

KuusipeuraLammas & Fasaani

Turkissa on yli 80.000 eri eläinlajia, kun koko Euroopan vastaava luku on vain 60.000. Vaikka Turkki on kautta historiansa ollut kansojen läpikulkupaikka, siellä on vieläkin lähes koskemattomia alueita, joissa elää mm. leopardeja, sakaaleja, susia, karhuja, peuroja ja villisikoja sekä lukematon määrä lintuja.

 

Turkki on muun muassa kuusipeuran, fasaanin ja lampaan alkuperäinen kotimaa. Kuusipeura on kotoisin Taurusvuoriston juurella olevilta kukkuloita ja fasaani Samsunista Mustanmeren rannikolta. Leijonat, tiikerit ja leopardit vaelsivat aikoinaan Turkin aroilla. Rooman gladiaattorit käyttivät taisteluesityk­sissään Anatolian suurkokoisia leopardeja. Taurus­vuoristossa on vielä jäljellä kapeita kivikäytäviä, joiden avulla eläimiä pyydystettiin.

 

Egeanmeren luonnonsuojelu alueet tarjoavat turvapai­kan noin 50 munkkihylkeelle. Näitä harvinaisia hylkeitä on koko maapallolla vain noin 300 kappalet­ta. Dalyanin ranta Välimerellä on maan ainoa valekarettikilpikonnien lisääntymisalue. Kilpikonnat käyvät munimassa hiekkarannoille öisin ja munat hautuvat lämpimässä hiekassa kaksi kuukautta. Sen jälkeen vastakuoriutuneet pikkukonnat kaivautuvat hiekasta ja kipittävät mereen. Dalyanin rannalla käy munimassa noin 300 kilpikonnaa vuodessa. Välime­ren rannikolla saattaa hyvällä onnella nähdä myös leikkiviä delfiinejä.

 

Turkin suot tarjoavat suojaa monille uhanalaisille linnuille, kuten Dalmatian pelikaanille, kääpiömerimetsolle ja kapeanokkaiselle isokuoville sekä lukemattomille flamingoille, haikaroille, sorsille ja hanhille. Erakkoiibis kuoli lähes sukupuuttoon ennen kuin siitä tuli suojelukohde ja luonnonsuojelun symboli 1970-luvulla. Maan ainoa erakkoiibisyhdys kunta elää Birecikissä Kaakkois-Turkissa.

 

Kaksi muuttolintujen neljästä tärkeimmästä reitistä kulkee Turkin kautta. Noin 250.000 petolintua muuttaa Koillis-Turkin läpi Çoruhjokea pitkin Kaakkois-Turkkiin ja sieltä Afrikkaan ja keväällä takaisin. Maailman ehkä näyttävin muutto nähdään kaksi kertaa vuodessa lstanbulissa, kun yli 250.000 haikaraa lentää Bosporinsalmen yli muutamassa päivässä.

 

  • Vankissa

Vankissa

Eräs Turkin erikoisuuksista on Vankissa, joka elää luonnonvaraisena ainoastaan Vanjärven ympäris­tössä ja on nykyään uhanalainen suojelukohde. Aikaisemmin kissoja eli alueella runsaasti, ja niillä oli tapana elää kesät vuorilla ja talvet taloissa. Vankis­salla on pitkä valkoinen turkki ja sen toinen silmä on sininen ja toinen vihreä. Se on loistava metsästäjä ja rakastaa vesileikkejä. Vankissa on ystävällinen, leikkisä, uskollinen ja älykäs.

Lisätietoja: www.vangora.net/vangora.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Kangalin paimenkoira

Kangalin paimenkoira

Kangalin koira on vuosisatoja vanha, puhdas rotu, joka ei ole vapaanakaan sekoittunut muihin koiraro­tuihin. Kangalin koirat ovat kookkaita, rohkeita, nopeita, uskollisia ja älykkäitä, ja ne pystyvät työs­kentelemään pitkiä aikoja hyvin karuissa oloissa. Ne ovat erinomaisia paimen- ja sotilaskoirıa. Kangalin koirat näyttävät tunteensa käytöksellään, ilmeillään ja haukuntatavoillaan.

 

 

Lähde: Turkin Valtion Matkailutoimisto, Helsinki 

 

 

 

 

Kommentoi

 

Finnair Logo 120x60

logo_czech 9582_lgo_czech_airlines Image Banner 120 x 60

Nuori, dynaminen, ahkera ja yritteliäs!

 

Kirjanmerkki / Jaa

Käyttäjä(t)