HISTORIIKKI

päivitetty 16.1.2003

Lahden Pallo-Miehet 1934-1963

FC Kuusysi r.y. on perinteinen lahtelainen jalkapalloseura, joka on perustettu 24.4.1934. Perustavassa kokouksessa Häme-kahvilassa seuran nimeksi tuli Lahden Pallo-Miehet, LPM. Seuran historian ensimmäisenä puheenjohtajana toimi herra E. Tuuha. Junioritoiminnan seurassa katsotaan alkaneen vasta Lahden piirin perustamisen jälkeen vuonna 1946 kun virallinen kilpailutoiminta junioreissa käynnistyi piirin alueella. Vuonna 1948 LPM:n A-juniorit saavuttivat seuran historian ensimmäiset SM-tason mitalit jäätyään toiseksi Porissa pelatussa SPL:n finaalissa.

Vuosista 1949/1950 voidaan katsoa varsinaisen juniorivalmennuksen Lahden Pallo-Miehissä alkaneen. Tällöin ryhtyi Erkki Kaarivuo valmentamaan seuran junioreita. Ensimmäinen varsinainen miesten joukkueeseen nimetty valmentaja oli Jaakko Kerttula vuosina 1953-1956. Vuosina 1956-1957 valittiin Ossi Vilppunen ensimmäisenä Lahden Pallo-Miesten kasvattina kolmasti nuorten maajoukkueeseen ja kerran A-maaotteluun.

Vuonna 1960 aloitettiin nappulakoululaisten jalkapallotoiminta. Ennalta arvaamattoman kiinnostuksen seurauksena saatiin LPM:n omaan nappulaliigaan yksitoista joukkuetta. Raimo Valtonen toimi seuran ensimmäisenä nappulakoulun "rehtorina".

Syksyllä 1963 seuran silloinen puheenjohtaja Harri Ottela kävi merkittäviä neuvotteluja teollisuusneuvos Arvi Tammivuoren kansa. Seura sai mielenkiintoisen tarjouksen Upolta/Arvi Tammivuorelta ja 31.10.1963 johtokunta hyväksyi yksimielisesti ehdollisen tarjouksen ja vuosikokous vahvisti asian. Lahden Pallo-Miehet muutti nimensä Upon Palloksi.


Upon Pallo 1964-1968

Syksyllä 1963 oli taloudellinen tilanne seurassa käymässä ylivoimaisen vaikeaksi ja harkittiin jo jääkiekon jättämistä seuran toiminnasta. Puheenjohtaja Harri Ottela oli kuitenkin neuvotellut asiasta teollisuusneuvos Arvi Tammivuoren kanssa ja saanut mielenkiintoisen tarjouksen Upolta. 31.10.1963 johtokunta hyväksyi yksimielisesti ehdollisen tarjouksen ja vuosikokous vahvisti asian. Lahden Pallo-Miehet muutti nimensä Upon Palloksi ja seuran johto uudistettiin perusteellisesti. Samalla koko organisaatio laitettiin remonttiin.

Seuran puheenjohtajaksi tuli teollisuusneuvos Arvi Tammivuori ja varapuheenjohtajaksi Unto Nurmi. Muut henkilöt olivat pääasiassa Upon henkilökuntaa: insinööri Pentti Virtanen, merkonomi Antti Muinonen, merkonomi Raimo Valtonen, toimittaja Antero Laine, osastopäällikkö Björn Wetzell ja myyntipäällikkö Reijo Salminen. Perustettiin jalkapallo-, jääkiekko- ja nuorisojaos sekä käytännön toimintaa johtamaan ja hoitamaan urheilutoimisto, jonka johtoon tuli Seppo Oikarinen. Valmentajajoukkoa lisättiin pian runsaasti. Tammivuoren johdolla määritettiin seuran tavoitteet. ”Upon Pallon tarkoituksena on tarjota nuorille kehittävää opetus-, harrastus- ka kilpailutoimintaa…..hyviä ja yhteiskuntakelpoisia yhteiskunnan jäseniä.”

Perustettiin sisarseura Lahden Pallo -64 ”ylimääräisille” pelaajille.

Niin jalkapallo- kuin jääkiekkojoukkueeseen ryhdyttiin hankkimaan vahvistuksia, joilla haluttiin varmistaa joukkueiden nousu suomalaiseen palloilun kärkikastiin.

Seuran siihen astisista merkittävin tulostavoite – nousu mestaruussarjaan – saavutettiin joukkueella, jossa oman kymmenen kasvatin lisäksi pelasi kymmenen uutta. Nimekkäimpiä oli maajoukkueesta tutut Rauno Kestilä ja Markku Kampulampi. Joukkue hävisi sarjassa vain yhden ottelun ja pelasi tasan kaksi. Maalisuhde oli 75-18.

Ponomarev valmentajaksi

Junioritoiminta sai aivan uudenlaista puhtia vaikkei tulokset vielä selvästi näkyneetkään. Maajoukkueeseen nousi omista kasvateista Raimo Saviomaa (4 pmo).
Seuran 30-vuotisjuhla vietettiin Lahden Seurahuoneella, jossa jaettiin runsaasti seuran ja SPL:n mitaleja. Upon Pallon kulta-ajasta on aikaisemmissa historiikeissa kerrottu yksityiskohtaisemmin, joten jätetään se tällä kertaa lyhyeen luettelomaiseen kertaukseen.
Vuonna 1965 nimivahvasta joukkueestaan huolimatta Upon Pallo joutui luopumaan paikastaan mestaruussarjassa. Se sijoittui kymmenenneksi 22 pisteellä.
Vuonna 1966 jalkapallojoukkuetta vahvistettiin edelleen ja varmistettiin näin paluu pääsarjaan. Kurt Weinreichin tilalle valmentajaksi otettiin Alexander Ponomarev. Joukkue ei hävinnyt yhtään ottelua. Neljä päättyi tasan. Poikatoimintakilpailussa oli Upon Pallo paras piirin seura ja valtakunnallisissa kilpailuissa A-ryhmässä seitsemäs. Lahden Pallo -64 oli omassa sarjassaan 13.
Junioreissa Reippaan ylivaltaa murrettiin luokka luokalta ja A-nuorten tasolla SM-kilpailussa tavoiteltiin valtakunnallista kärkeä. Omista kasvateista nousi maajoukkueissa ”siipiään” kokeilemaan Pekka Sippo ja Timo Mäkinen. Upon Pallo saavutti jalkapalloilussa siihen astisista parhaan tuloksen, neljännen sijan SM-sarjassa.

Nappulamestarit 1967

Nappulamestarit vuonna 1967 olivat: Arto Tikkanen, Jari Rantanen, Jukka Hirvonen, Vesa Lius, Raimo Kumpulainen, Timo Virtanen, Tero Laitinen, Kari Eloranta, Jorma Tuomaala, Hannu Tuomimäki, Olavi Hiissa, Tapio Virtanen, Pekka Ahokas, Kari Kangasaho ja Tapio Finnström. VUOSI 1968 Upon Pallon jalkapallomiehistöltä odotettiin paljon parempaa suoritusta kuin mihin joukkue sitten pystyi. Peliesitys oli ailahtelevaa voittojen ja tappioiden vaihdellessa. Upon Pallon kolmas ja viimeinen kausi Suomen mestaruussarjassa antoi tuloksekseen kuudennen sijan.
A-nuorten kilpailu pelattiin siten, että kaikkien mestaruussarjaseurojen joukkueet pelasivat yksinkertaisen sarjan keskenään. Upon Pallon pojat pelasivat hyvin ja sijoittuivat lopullisessa taulukossa neljännelle tilalle.

Nuorten toimintakilpailussa oli Upon Pallo koko maassa toisena ja luonnollisesti piirin paras. Seuran jalkapallonappulat menestyivät omissa kisoissa jälleen loistavasti ja saavuttivat hopeaa tiukan loppuottelun jälkeen, joka päättyi vasta kolmannen rangaistuspotkukilpailun jälkeen Vaasan nappuloiden voittoon. Kilpailu käytiin Lahdessa. Nuorekas ja osaava jääkiekkojoukkue oli saatu hiotuksi ja saumoiltaan hitsatuksi niin, että tuloksena oli kunniakas viides sija. Piirisarjassa Upon Pallo oli saavuttanut sellaisen valta-aseman, että muilla ei ollut paljon sanan sijaa piirimestaruuksia jaettaessa. Upolle tulivat nimittäin kaikki muut paitsi II-luokan mestaruus.
Joukkueen puuhamiehinä toimivat valmentajat Seppo Liitsola ja Aulis Hirvonen. Näiden ohella toimi seurassa suuri joukko isiä ja veljiä eri junioriluokkien ja nappuloiden valmentajina.


FC Kuusysi 1969-

Seura on pitkän historiansa aikana voittanut viisi Suomen mestaruutta (1982, 1984, 1986, 1989 ja 1991) ja kaksi Cup mestaruutta (1983 ja 1987), sekä ollut lukuisia kertoja edustamassa suomalaista jalkapalloa Euroopan kentillä. Kohokohtana vuonna 1986 pääsy Euroopan Cupin puolivälieriin Steua Bukarestia vastaan. Lukuisat FC Kuusysin kasvatit ovat keränneet satoja maajoukkue-edustuksia eri ikäkausilta aina A-maajoukkueeseen saakka.

Vuonna 1996 FC Kuusysi pelasi viimeisen kautensa miesten edustusjoukkuetasolla. FC Kuusysin ja Lahden Reippaan fuusiona perustettiin 7.11.1996 FC Lahti ja FC Pallo-Lahti, jotka ottivat vastatakseen edustusjoukkuetason jalkapallotoiminnan Lahdessa. FC Lahti sai silloiset FC Kuusysin 1.divisioonan ja FC Pallo-Lahti Reippaan 2.divisioonan sarjapaikat sopimuksen mukaisin oikeuksin ja velvollisuuksin.

Miesten edustusjoukkueen puuttuminen vuodesta 1997 lähtien on tehnyt FC Kuusysistä KASVATTAJASEURAN, jonka tehtävänä on vastata tyttöjen ja poikien junioritoiminnasta kaikilla tasoilla aina nappuloista A-junioreihin saakka. Junioritoiminnan lisäksi seuralla on ikämiesjalkapalloilua sekä naisten edustusjoukkue, jotka toimivat erillisinä organisaatioinaan seuran sisällä.