ESA Esan Kirjapaino Oy:n henkilöstölehti huhtikuu 1988


Kirjoitelmiani Etelä-Suomen Sanomien henkilöstölehteen, Esalaiseen kymmenkunta vuotta sitten, "pää-/toimittajakaudeltani"...
Raimo Kaarna
Purokatu 18, 15200 Lahti
puh.7334799
raimo.kaarna@sci.fi

Neron?leimauksia & hullut?telua

Luova hulluus on nyt suurta muotia. Anna Sinäkin mielikuvituksesi lentää . . . Voit vakavalla naamalla ehdotella miltei mitä tahansa - jo seuraavassa "esalaisessa". Kohteena joko lehti tai Lahti, tai molemmat. Pane heti mietintämyssy päähäsi, tai lähetä ehdotuksesi ilman ennakkosensuuria, ajattelemattomasti!

Miljoona markkaa vuodessa ilmaista rahaa - ilman investointeja!

Kelpaako kellekään? ESS saisi omansa nuijankopautuksella ja kertaheitolla, koko "loppuelämänsä" ajan, joka vuosi . . . Helsingin Sanomat laskuttaa kokosivustaan 5400 palstamillimetriä, ESS vain 4320 pmm. Miksi HeSalle pitää suoda 25 % kilpailuetu, siirrytään kaikki ykköslehdet luokitteluissa ilmoituksissa 10-palstaisuuteen ! Asiakkaiden aivopesu on jo aloitettu kympin riveillä ja ammattiosoiteilmoituksilla.

Mistä miljoona markkaa vuodessa ?

llmoitusten osuus lehden kokonaissivuluvusta on noin kolmannes, ilmoituksista vajaa puolet on ennen tekstiä ja tekstin jälkeen. Säästöä tulee lähes 20 % paperikuluissa, painoväreissä, filmeissä, pelleissä, jotain jopa postikuluissa . . . Laskentaherrat laskekoot tarkat markat!

Pilvenpiirtäjä Business Cityyn!

Käännetään Suomen Chicagon maine negatiivisesta positiiviseksi! Rakennetaan 100-kerroksinen pilvenpiirtäjä Teivaanmäen kylkeen entisen peenpuhdistamon paikalle. Torni olisi ensimmäinen ja ainoa koko Suomessa. Huipulle voisi sijoittaa vaikka Päijät-Vision lähetysstudiot, kerroksiin kaikki kisavieraat ja kilpailijat, lehdistön edustajat, turistit, Vesijärven purjehtijat jne. Eivät pääsisi vieraspaikkakuntalaisetkaan eksymään, kohti tornia vaan...

Businessmies Business Cityyn kyläpäälliköksi

Ovat Joensuussa potkimassa kyläpäällikköään päähän nerokkaasta rahankäytöstä. Heikkilä tienasi kaupungille muutaman millin osakekaupoillaan, palkkiona oli haaste oikeuteen. Rämäkkä businessmies tekisi ihmeitä Lahdessakin, kaupungin imagoon sopisi uusi kyläpäällikkö kuin pilvenpiirtäjäa Veskun rantaan.

Small is beautiful - pieni on kaunista

Ympäri maailmaa sanomalehdet ovat pienentäneet sivukokoaan, broadsheetin sijaan painetaan eurotabloideja tai tavallisia tabloideja. Yllätetään lahtelaiset, painetaan 28-normaalisivuisen lehden sijaan huomenna 56-sivuinen tabloid-ESS ja kysellään ylihuomenna mielipiteet uudistuksesta. Ainakin meikäläisen aamuruuhkaisessa kahvipöydässä mahtuisi tabloidlehteä paremmin levittelemään . . .

Fuusioidaan Ranuan sukelluspaatti ja Tampereen akvaarioplanetaario vedenalaiseksi Vesijärveen!

Rakennetaan venesatamaan tulevan pilvenpiirtäjän viereen vedenalainen läpinäkyvä "kuntopolku" satamasta Enonsaareen— Messilään—Mukkulaan. Lasitehtaan työllisyys tulee turvatuksi vuosituhannen loppuun asti ja riittää ahvenilla ihmettelemistä, kun tuijottelevat valaistuissa lasiputkissa kuljeskelevia turisteja ja kuntoiluhulluia . . .

Oma rotaatio Ukko Pekalle Heinolaan - vai tehtäisiinkö päinvastoin ?

Kotkan, Kouvolan ja Haminan päivälehdet painetaan samoilla koneilla, Hesari painaa Maaseudun Tulevaisuuden, Aamulehti osti Pohjalaisen ehkä pian painaakin - mutta Esassa on jokaisella sanomalehdellä oma rotaationsa ! ! ! Säästyisikö investointimarkkoja tärkeämpään jos "pikkuveli" painettaisiin Lahdessa?

Kaupungin pienoismalli käsityöläistaloon

Veronmaksajana hämmästelen sitä, etta muutaman satatuhatta markkaa maksanut Lahden pienoismalli kerää pölyä jossain viraston nurkassa ja samaan aikaan kaupungin osittain omistama käsityöläistalo kumisee tyhjyyttään. Talon aulassa on ainakin tuplamääräa joutilasta tilaa tälle 100 m2 vaativalle rakennelmalle ja miltei kaikki lahtelaiset asioivat kadun toisella puolella, turistit bussilasteittain naapurissa Askotalossa.

Hiekoitussoraa Mukkulan roskanpolttolaitoksesta !

Ei voi olla totta ! Eikä olekaan vielä... Paikallisen päivälehden yleisönosastossa on taitettu peistä hiekoitussiilon sijoituspaikasta, Kariniemeen, Jalkarantaan, milloin minnekin... Kariniemen kasvattina (1947-60) vastustan jyrkästi lapsuudenmaisemien pilaamista, "Zeppeliinin kallio" on jo rakennettu, "sahan puoli' karsittu, huvipuisto ja kesäravintola hävitetty, puliukot karkotettu... Joitakin kulttuuriarvoja pitäisi sentään suojella Lahdessakin !

Lahden "kyläsaari" Mukkulassa lopetti toimintansa saastepäästöjen vuoksi vuosi pari sitten, kipataan kesällä tupa täyteen hiekoitushiekkaa ylätasolta ja talvella haetaan lastit alapuolella sijaitsevan pihan kautta, pohjoisen tiepiirin työkoneetkin ovat jo valmiina pitkin pihamaita.

Aikakausilehtien tilausprovisiot Esan pussiin!

66 608 lehdenlukijaa on tottunut lehtimaksunsa meille lähettämään, rasti ruutuun ja lehti tulee... Lisätään rastittavaksi lomakkeille kaikki suosituimmat aikakausilehdet - provisiot sadastatuhannesta lehtitilauksesta (2/talous?) lienevät jo vaivan arvoiset? Vaikka "väärällä lähettäjänimellä", perustettavan sisaryrityksen kautta?

Rikkaat maksakoot - köyhät halvemmalla

Jenkeissä, mainonnan mallimaassa, sanomalehdet rahastavat valtakunnallisilta yrityksiltä jopa 40 % enemmän ilmoitusmillimetriltä kuin paikallisilta ilmoittajilta. Suomessakin ilmoittajien rikkain viidennes — valtakunnalliset — maksaa hieman enemmän, sillä useimmissa lehdissä tekstihinnat ovat kalliimpia kuin luokiteltujen ilmoitusten hinnat. Leveämmästä palstasta voitaisiin meilläkin periä leveämpi hinta, jos et- ja tj-ilmoituspalstaa kavennettaisiin, ja sehän merkitsisi taas kannattavuuden kasvua. Hyi, hirveää...

Tyhjenikö pajatso ?

Ans kattoo ny... Neron?leimauksia vai hullut?telua??? Mieti itekses ja pane paremmaksi. Heti seuraavassa numerossa, jos uskallat. Minä ainakaan en uskalla omalla nimelläni tämmöisiä kirjoitella, joten lähdetään tästä luovaan työhön. Tulee taas kaikenaikaa tota luntakin . . .

Pablo Carna


ESA Esan Kirjapaino Oy:n henkilöstölehti lokakuu 1988

Ennustajaeukkoilua

Kehittyykö viestintä ?

Uutisvälineet ovat viime aikoina nousseet uutisiksi, Laatunen ostelee laatulehtiä, Viestintäkehitys viestittää kehittävänsä viestintää - Sinun rahoillasi, pääministeri on huolissaan maakunnallisten sanomalehtien itsenäisyydestä, toimittajat menevät aamulla töihin lltalehteen ja poistuvat illalla töistä Aamulehdestä, ex-esalainen Kuikkakin panee Suomen Kuvalehdessä lehtimaailman asioita mallilleen…

Mitä sitten on tapahtumassa ?

Ketjuuntumista ja keskittymistä, päämääränä on tietenkin kannattavuuden lisääminen, suurempien voittojen saaminen omaan taskuun. Ilmiö on tuttu kaikilta aloilta. Viimeistään ensi vuosikymmenellä Eka ja SOK Iyövät hynttyyt lopullisesti yhteen, leipomot, kahvipaahtimot, vaatetusteollisuus, kuljetukset on jo yhdistetty, seuraavaksi tulevat yhteiset nimikyltit marketteihin ja tavarataloihin. Teollisuudessakin fuusioita tapahtuu jatkuvasti - jopa yli valtakunnan rajojen. Lahtelainen rautakauppa ilmoittelee kaupallisissa lehdissä ostelevansa toimintalinjaansa sopivia vähittaismyymälöitä, pienet rakennusliikkeet joutuvat suurten helmoihin jne.

Miksi itsenäisyydestä luovutaan?

Taskulaskin- ja tietokonemiehet tekevät ahaa-havaintoja: kalliit rotaatiot pyörivät vain osan päivästä, yhteisostoilla saa paperinkin edullisemmin, sama toimittaja voi tehdä jutun useisiin lehtiin, yksi yhteinen markkinointiorganisaatio voi myydä tilauksia ja ilmoitustilaa kymmeneen lehteen yhden sijasta. . . Lyhyesti: pidemmälle viety automaatio - vähemmän väkeä - pienemmät palkkakulut, suuremmat ostot - isommat alennukset, vähemmän päällekkäisiä toimintoja - rahaa säästyy ja voitot kasvavat !

Aikakauslehtipuolella vain muutama merkittävä kustantaja

Yhtyneet Kuvalehdet, A-lehdet, Sanoma, Lehtimiehet ja jokunen pienempi. Lehdet painetaan kilpailijan kanssa yhteisesti omistetussa painossa, henkilökuntaa on lehteä kohti muutamia kymmeniä satojen sijaan, ilmoitus- ja levikkimarkkinointiakin tapahtuu yhteisyrityksen kautta, sulassa sovussa. Tai tapahtui - nyt yhteistyö rakoilee . . .

Sanomalehtipuolella keskittyminen on Suomessa tuore ilmiö

USAssa muutama suurin lehtitalo julkaisee 50 - 100 eri sanomalehteä kukin. Robert Murdochilla on sanomalehtia Australiassa, USAssa, Englannissa, hän omistaa satelliitti-tv-kanavia, radio- ja tv-asemia jne. Meillä otetaan nyt ensiaskeleita samaan suuntaan. Aamulehti-yhtymään kuuluu yli tusina lehtiä: Aamulehti, Pohjalainen, Koillis-Lappi, Kurun Sanomat, Nokian Uutiset, Suur-Keuruu, Koillis-Häme, Raahen Seutu, Uusi Suomi, Kauppalehti, lltalehti, Kauppakamarilehti, Optio ja Rakennus-Suomi.

Turun Sanomat osti hiljattain Salon Seudun Sanomat (hinta n. 70 miljoonaa mk) suojatakseen reviiriään tamperelaisten uhalta. Helsingin Sanomat on mukana Kotkan lehtiuudistuksessa ja ehkäpä Sanomien Varkauden tai länsi-Suomen painossa tullaan tekemään muitakin "omia" maakunnallisia lehtiä lähivuosina.

Mihin viestintä kehittyy ?

"Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen" väitetään Ahti Karjalaisen aikoinaan laukaisseen. Pitkällä tähtäimellä sanomalehtialan kehityksen ennustaminen ei ole kovin vaikeaa. Pienet talot menettävät itsenäisyyttään, suuret suurenevat, nopeat syövät hitaat.

Ensi vuosituhannella merkittäviä sanomalehtitaloja on vain muutama. Helsingin Sanomat julkaisee useita sanomalehtiä myös länsi- ja itä-Suomessa, Aamulehti ja Turun Sanomat ovat yhdistyneet taistossa pääkaupunkilaisia vastaan, Maakunnan Ykköslehdet on osakeyhtiö, joka julkaisee yli kymmentä lehteä, paikallis- ja työväenlehdetkin ovat ketjuuntuneet yhteisomistukseen, rotaatioiden harvat omistajat "kustantavat" myös useimmat ilmaisjakelulehdet. Loputkin sanomalehtityypiset julkaisut ovat sidoksissa suurtaloihin painosopimusten kautta.

Painokonekanta pienenee

Rotaatioiden määrä putoaa romahdusmaisesti, mutta koot kasvavat. Keskisuuret "siviili"kirjapainot lakkautetaan, jäljelle jää vain muutamia suurpainoja, loput painotyöt tehdään omatarve"painoissa" tietokoneiden ja lasereiden avulla.

Lehdet postin apajille

Yhteisjakeluorganisaatiot keräävät rahaa myös aika kauslehtien jakamisella, saavat omia jakelukustannuksiaan alemmiksi, syövät postin leipää, fuusioivat suoramainosjakeluorganisaatiot itseensä.

Sähköisiä viestimiä tulee lisää, mutta niissäkin tapahtuu keskittymista. Suuret sanomalehtiketjut ovat suurimmat omistajat myos radio- ja tv-yrityksissä. Samat toimittajat tekevät juttuja lehtiin, radioihin ja televisioon. Työpaikkojen määrä vähenee, suuryritysten kannattavuus lisääntyy.

Paperitehtailijat sijoittavat tulevaisuudessa voittomarkkojaan paperin jatkojalostukseen, graafiseen teollisuuteen. Suuret painolaitokset sijoittuvat entistä useammin paperinvalmistuksen yhteyteen, suurimpien osakesalkkujen omistajien määräämille paikkakunnille.

Vakavaraiset keskisuuret lehtitalot pyrkivät turvaamaan itsenaisyytensä rönsyilemällä muillekin viestinnän tai tietojenkäsittelyn aloille. Esakin on jo monessa mukana, Etelä-Suomen Sanomat, Ita-Häme, Kuusankosken Sanomat, Uusi Lahti, Ukko-Pekka, Lahden Kaapeli-Televisio, Päijät-Visio, Systla, Top Press ovat meille tuttuja. Useat ympäristön paikallis- ja ilmaisjakelulehdet siirtyvät painoasiakkaista omaan omistukseen osaksi rotaationomistajien viestintäimperiumia!

Tietotoimistojen uutiset saadaan pian valmiina sivuina elektronisessa muodossa - latojia tai taittajia ei enää tarvita jatkokäsittelyssä. Juttukokonaisuuksia ostetaan sarjakuvien tapaan sivukaupalla valmiina suoraan julkkiskirjoittajien omistamilta yhtiöiltä. Tänä syksynä perustettiin Viestintä Teema Oy, joka myy juttuja Etelä-Suomen Sanomien lisäksi Turun Sanomille, Savon Sanomille, Kalevalle ja Etela-Saimaalle. Kirjoittajakuntaan kuuluvat mm. Jan-Magnus Jansson, Pertti Sorsa, Eeva Kuuskoski...

Pessimismiä vai optimismia? Sen ratkaiset Sinä. Työ vähenee, vapaa-aika lisääntyy. Elintaso saattaa laskea, mutta elämäntaso nousee. Muista, etta aika on rajallinen Iuonnonvara. Elä rikkaasti, sitä et kadu koskaan!

Pablo Carna


Jotkut visioistani ovat jo toteutuneetkin... 1989 helmikuussa heittäydyin 'vapaaherraksi', Itä-Häme on painettu Lahdessa jo muutaman vuoden ajan, hiekoitussoraa saa Mukkulan entisestä roskanpolttolaitoksesta, väkeä on vähennetty... rk